Home Column Na regen komt...zonneschijn!
Na regen komt...zonneschijn!
zaterdag 16 mei 2015 11:23

 

De ochtend van de 14e mei, de dag van de eerste NDC-lezersreis die bij ons op bezoek komt, word ik wakker van een rollende donder door het dal. Onweer. En dat terwijl de laatste weersverwachting was dat het slechte weer pas rond de middag zou aankomen in Oarba de Mures. Ja, echt slecht weer: regen, regen, regen tot aan de volgende dag.

We hebben al veel groepen gehad, maar nog nooit zulk slecht weer erbij. Wel hadden we twee alternatieve scenario's, dat wel. Maar niks natuurlijk zo mooi als goed weer, zeker als je in zo een klein huisje woont als wij...waar laten we dan veertig gasten?

 

Maar: wie schetst onze verbazing toen het tegen tien uur droog werd en een waterig zonnetje verscheen? En zo konden we toch na de koffie en de thee de rondleiding op het erf en de wandeling door het dal gewoon maken. Wat een kadootje! Een wonder.

Onderweg naar Sfantu Gheorghe, over de heuvel langs onze stal en dan omlaag naar de rivier de Mures. De weg was modderig, maar de lucht bleef opgeruimd en zonnig. En zo trok een bonte stoet noorderlingen door de heuvels van Transsylvanië.

Bezoek aan de 'stana' van de familie Biris. Het basiskamp van de schapenboeren Vasile en Dumitru. Lekker plassen achter de hooiberg, zo ontdekte een aantal dames.

 

Na de Roemeense lunch wegens aanhoudende plensbui naar het vlakbij gelegen klooster van Recea. En twrijl we uitstapten hield de regen op. Even later zaten we zelfs buiten in het zonnetje.....en met het uitzicht op koolzaadvelden (!) voelden de Nederlanders zich natuurlijk meteen thuis. 

Foto van de avondmaaltijd, waar de Roemeense maaltijd werd vergezeld door Roemeense liederen, gezongen door een van onze kokkinnen Ioana, samen met haar dochter Paula. Een staande ovatie was het gevolg. 

De chauffeur en de escorte van de bus bleven uiteraard de hele tijd paraat. Tot om acht uur in de avond het vertrek in gang werd gezet. De chauffeur wacht hier op de gasten: Zi Zi op de restjes!