Home Column Een zomer op topsnelheid
Een zomer op topsnelheid
maandag 06 juli 2015 08:01

De zomer is pas goed op dreef en toch heb ik het gevoel dat ik er al een heel lange op heb zitten! In de goede zin van het woord. We hebben de afgelopen maanden zoveel mooie dingen meegemaakt, met als meest recente de komst van het veulen van mijn eerste IJslanderliefde Grimsey fra Mussarrindill. De 25-jarige merrie die ik ruim vijftien jaar geleden kocht, kreeg op zondag 5 juli in alle vroegte een heel mooi merrieveulentje: Ysa. 

Zij werd geboren met vertraging, waarop wij alsmaar onze korte reis naar Wenen uitstelden. En toen we dachten: het komt nu vast niet binnen 36 uur (je checkt het uier, gedrag van de merrie, die rende nog door de wei, zij het wat moeizaam), laten we snel op en neer reizen, toen kwam de kleine Ysa ter wereld. Ze heeft erop gewacht, zeiden wij tegen elkaar. Terwijl we genoten van ons ultrakorte bliksembezoek aan deze prachte stad!

Samen in de dubbeldekker tijdens de stadstour. Dit mooie uitje hadden we te danken aan het feit dat Ad een contrabas moest afleveren, Een mini-vakantie die 36 uur duurde, maar je het gevoel gaf een week van huis te zijn. Alhoewel: de eerste man die ik aanspreek op straat (een met blonde pruik getooide host van het Mozart-museum en de Stadsopera) was een Roemeen! It is a small world...

En dat terwijl ik er voor mijn gevoel al zoveel vakantie op had zitten! De oppasdienst op het huis van een vriendin die net naast camping Doue Lumi in Blajel woont....waar eigenaren Hans en Wilma beschikken over een zwembad.....waar ik elke dag in mocht.....heerlijk was dat alleen al. Daar kwam nog eens de ENORME stapel Libelles bij die campinggasten (en vrienden) Margriet en Henk uit Borgercompagnie hadden meegebracht. Wat een feest. Poepiebruin en superuitgerust ging ik na die tien dagen weer op huis aan. Echt heerlijk!

En thuis was ook al zo fijn, omdat schilder Bert Prins  uit de stad Groningen en zijn vrouw Hennie hadden aangeboden om bij mij te komen verven tijdens hun bezoek aan Roemenië, eind mei. Wat was en ben ik daar blij mee, alle dagen weer. Onze mooie dubbele terrasdeurtjes en de ramen aan de voorzijde zijn door Bert vakkundig onder handen genomen en prachtig opgeknapt (hier werkt hij nog met de grondverf). Was ook blij om te horen dan onder het verfwerk het houtwerk goed bleek te zijn! Bert en Hennie: SUPERBEDANKT. Het was en is geweldig wat jullie hebben gedaan en het was nog heel gezellig ook. Het plan om volgend jaar weer te komen vind ik dan ook echt heel goed!

Volgend jaar komt ook Marike weer, die begin mei bij ons was. Onze superPennypowergirl die de jonge paarden in komt rijden. Dat deed ze vorige voorjaar en dit jaar ook weer. Nu gaan de drie oudste jongens binnenkort naar Nederland om verder getraind en verkocht te worden. Onder meer onze mooie Otur, die hier onder het zadel met Marike op pad is. 

Zij is een absolute (gelukkig niet-rokende) Marlboro-woman, en de vanzelfsprekendheid waarmee zij op een paard stapt vind ik fantastisch. En dan hebben we het nog niet eens over al die daverende lachbuien die ons tot vervelens toe overvallen! Een beter begin van de zomer kan ik echt niet bedenken...

En tussendoor ook nog gewoon gewerkt, voor een nieuwe aflevering van KRO's Spoorloos. De uitzending staat gepland voor na de zomer. 

Met cameraman Mark en regisseuse Paula gingen we op zoek naar de Roemeense familie van een in Nederland geadopteerde jongen. De rest moet je maar zelf gaan zien, alleen al om de prachtige beelden (zie foto) uit de Roemeense provincie Salaj. Maar toch zeker ook om het mooie verhaal van een uiteengevallen familie die tijdens de opnamen 'het verloren kind' voor het eerst weer ziet. Dat het de moeite waard is, kan ik je verzekeren.