Home Column Dag allemaal, ik moet even aan de slag!
Dag allemaal, ik moet even aan de slag!
maandag 05 oktober 2015 11:04

 

En zo vergleed in een handomdraai de zomer van 2015. Die al begon eind juni, met temperaturen rond de dertig graden. Zo ook in delen van juli en de hele maand augustus. De zomer was heet. We hadden een drukke zomer. Maar liefst drie maal de Dagblad van het Noorden-lezersreis op bezoek, waarvan de laatste afgelopen 17 september werd gehouden. Het was een fantastisch feest, ook omdat alweer zulk mooi weer was.

 

 

Zoals het nu lijkt komen er ook in 2016 tenminste twee Dagblad van het Noorden-lezersreizen naar Roemenië én naar Oarba de Mures.....wij hebben in elk geval onze best gedaan. Dat geldt zeker ook voor de dames van de kookploeg, die drie keer een fantastische drie gangenmaaltijd serveerden en dat in een dorphuis dat zeer eenvoudige condities kent. Ze hebben alle keren een staande ovatie gehad en geheel terecht! Van links naar rechts Adriana, Doinita (met een zwaai, zij zong tijdens de laatste maaltijd, prachtig was het), Felicia en Nela. En uiteraard was Zi Zi ook van de partij.

 

 

En toen de laatste eters waren uitgezwaaid en het uitblazen in zicht was, kwam er een verzoek of ik als gids mee wilde op een busreis van Oad door Roemenië. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Zo kon ik op de valreep toch nog een rondreis door Roemenië maken en heb ik voor het eerst van mijn leven de binnenkant van ons koninklijk paleis Kasteel Peles gezien....adembenemend mooi. Dat moet iedereen die naar Roemenië komt bovenaan zijn lijstje hebben staan.

Vergeet Boekarest, neem een afslag eerder, het is de moeite waard. Het gezelschap Nederlanders was ook bijzonder plezierig. Echt een hele mooie week gehad, super. Kon nog Gronings praten ook, dankzij de Grunnegers in het gezelschap. Die zitten ook overal!

 

En zo zoefde de zomer voorbij en ben ik nu weer thuis in Oarba. De tuin verglijdt in prachtige herfstkleuren, de zon is nog lekker warm en de bomen dragen de laatste appels, noten en pruimen. Dit is de mooiste tijd van het jaar. Dat vind ik altijd, dat vond ik al in Nederland. De kleuren, de geuren, de warmte. Ik hou ervan. Ik hou van het weemoedige gevoel dat me bekruipt als ik merk dat de zomervogels vertrokken zijn. Onderweg naar verre einders terwijl wij hier wachten op de eerste koude ochtenden, mist, het begin van het vallen van de bladeren. En daar tussendoor scharrelen onze paarden, onze veulentjes die gestaag groeien. 

 

Ik ga er van genieten. En er is werk aan de winkel. Verhalen schrijven, schilderijen maken. Dat laatste is mijn opdracht voor de komende vijf maanden. In al het sociale 'geweld' van de afgelopen maanden is het nu zaak het ondergeschoven kindje te gaan vertroetelen. Heb er reuze zin in!  Dat betekent dat ik de komende maanden het rustig aan ga doen met sociale media en mijn handjes ga laten wapperen. Daar hoeft niemand wat door te gaan missen. Want ik ga onder meer aan de slag voor mijn winterverhalenmiddag, die ik op 20 december in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten ga houden. Ook zin in!

 

  Wintervertellingen uit het land van Martini en Mureş 

'Schrijfster Janneke Vos vertelt haar mooiste winterverhalen uit het Noorderland en Transsylvanië. Zondag 20 december, Cultuurhuis De Klinker te Winschoten, aanvang 15.00 uur. Entree €5,00. Lezers van het Dagblad van het Noorden krijgen korting op vertoon van de bon uit de krant. Bestel nu kaarten via de kassa van De Klinker 0597-700270 (di t/m vrij) en wees erbij.'

 

Ik wens iedereen een heerlijke, warme herfst, met een gouden randje en veel buitenlucht, stevige wandelingen en stoofpotten. Geniet ervan voordat de witte wereld zich aandient en de kou ons terug naar een plekje bij de kachel stuurt. Nog één keer diep ademhalen en jezelf opladen voor de donkere maanden aan het einde van het jaar. Waar we elkaar wat mij betreft weer graag ontmoeten!